EΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

 

 

ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ

ΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 1992

 

 

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟΝ

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΥΛΛΟΥ

129

 

 

 

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2075

Οργάνωση και λειτουργία του τομέα των τηλεπικοινωνιών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ­

Γενικές έννοιες

Άρθρο 1

Ορισμοί

Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, οι όροι που παρατίθενται στο παρόν άρθρο έχουν την εξής έννοια:

1. Τηλεπικοινωνία: είναι κάθε εκπομπή, μετάδοση ή λήψη σημείων, σημάτων, κειμένων, εικόνων, ήχων ή πληροφοριών κάθε είδους, που πραγματοποιείται με ενσύρματα, ασύρματα, άλλα ηλεκτρομαγνητικά συστήματα.

2. Ραδιοεπικοινωνία: είναι κάθε τηλεπικοινωνία, που πραγ­ματοποιείται με τη χρήση ραδιοηλεκτρικών κυμάτων, δηλαδή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων συμβατικής συχνότητας κατώ­τερης των 3 000 GΗz, που διαδίδονται στο χώρο χωρίς τεχνητό αγωγό.

3. Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι οι υπηρεσίες των οποίων η παροχή συνίσταται, εν όλω ή εν μέρει στη μετάδοση και στη δρομολόγηση σημάτων μέσω τηλεπικοι­νωνιακού δικτύου με τηλεπικοινωνιακές διαδικασίες, εξαι­ρουμένων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

4. Τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις τηλε­πικοινωνιών; είναι οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς στους οποίους χορηγούνται ειδικά ή αποκλειστικά δικαιώματα για την παροχή δημόσιων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ή και την εγκατάσταση δημοσίων τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Η χορήγηση των δικαιωμάτων αυτών πραγματοποιείται σύμ­φωνα με πς διατάξεις του παρόντος νόμου.

5. Δημόσιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες: είναι οι τηλε­πικοινωνιακές υπηρεσίες προς το κοινό των οποίων η παροχή ανατέθηκε ειδικά. σε μία ή περισσότερες τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις.

6. Δίκτυο τηλεπικοινωνιών: είναι κάθε εγκατάσταση ή σύνολο εγκαταστάσεων: που εξασφαλίζει είτε τη μετάδοση είτε τη μετάδοση και τη μεταγωγή τηλεπικοινωνιακών ση­μάτων, καθώς και τη συνδεόμενη με αυτές ανταλλαγή πληροφοριών εντολής και διαχειρίσεως. μεταξύ δύο σημείων περιλαμβανομένων και των τερματικών σημείων του δικτύου.

7. Ανεξάρτητο δίκτυο: είναι κάθε δίκτυο τηλεπικοινωνιών χωρίς προσπέλαση στο δημόσιο δίκτυο που προορίζεται για ιδιωτική η συλλογική χρήση. Κάθε ανεξάρτητο δίκτυο θεω­ρείται ιδιωτικής μεν χρήσεως, όταν χρησιμοποιείται απο­κλειστικά από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που το εγκα­τέστησε, συλλογικής δε χρήσεως όταν χρησιμοποιείται από περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συγκροτημένα σε μία ή περισσότερες κλειστές ομάδες χρηστών. με σκοπό την ανταλλαγή εσωτερικών επικοινωνιών εντός μιας και της αυτής ομάδας, σε πολλαπλά σημεία.

8. Εσωτερικό δίκτυο: είναι κάθε ανεξάρτητο δίκτυο το οποίο έχει εξ ολοκλήρου εγκατασταθεί εντός μιας και της αυτής ιδιοκτησίας, η οποία δεν αποτελεί τμήμα ούτε της δημόσιας κτήσεως περιλαμβανομένων και των εθνικών ραδιοσυχνοτήτων και των αντίστοιχων θέσεων επί της τροχιάς των γεωστατικών τεχνητών δορυφόρων.

9. α. Δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο (ή δίκτυα) ή τηλε­πικοινωνιακό δίκτυο (ή δίκτυα) δημόσιας χρήσης: είναι η υποδομή τηλεπικοινωνιών, η οποία επιτρέπει τη μεταβίβαση σημάτων μεταξύ οριζομένων σημείων τερματισμού του δι­κτύου με ενσύρματα, ασύρματα, οπτικές ίνες ή άλλα ηλε­κτρομαγνητικά μέσα. ­

9 β. Ειδικό δημόσιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών: είναι τo δημόσιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, που επιτρέπεται να εγκα­ταστήσει και να εκμεταλλευθεί κάτοχος άδειας ειδικά και μόνον εφ'όσον προβλέπεται στη σχετική άδεια για την άσκηση της τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας για την οποία εξεδόθη η άδεια, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά των όρων του άρθρου 28 παρ. 4 του παρόντος νόμου.

10. Τερματικός εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών: είναι εξο­πλισμός που προορίζεται να συνδεθεί με το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο δημόσιας χρήσεως, δηλαδή να συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με την απόληξη ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου δημόσιας χρήσεως ή να διασυνδεθεί με σκοπό την αποστολή, την επεξεργασία ή τη λήψη πληροφοριών. Το σύστημα διασυνδέσεως μπορεί να είναι ενσύρματο, ασύρματο, οπτικό η άλλου είδους ηλεκτρομαγνητικό σύστημα.


11. Τερματικό σημείο του δικτύου: είναι το σύνολο των υλικών συνδέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών προ­ελεύσεως, που αποτελούν μέρος του δημόσιου τηλεπικοινωνιακού δικτύου και είναι απαραίτητες για την προσπέλαση στο δημόσιο δίκτυο και τη μέσω αυτού αποτελεσματική επικοινωνία.

12. Συνεργασιμότητα του τερματικού εξοπλισμού είναι η ικανότητα αυτού του εξοπλισμού να λειτουργεί αφ' ενός μεν με το δίκτυο αφ' ετέρου δε με άλλο τερματικό εξοπλισμό που επιτρέπει την πρόσβαση σε μια ίδια τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία.

13 Σύστημα τηλεπικοινωνιών ή τηλεπικοινωνιακό σύστημα: είναι οργανωμένο σύνολο τεχνικών και διοικητικών διευκο­λύνσεων, μέσων και μεθόδων τηλεπικοινωνιακής μεταδό­σεως πληροφοριών μέσω σημάτων, όπως ήχων, εικόνων ή άλλων με ηλεκτρική, μαγνητική, ηλεκτρομαγνητική ή ηλε­κτρομηχανική ενέργεια, τα οποία (δηλαδή σήματα) χρησι­μοποιούνται, ανάλογα με την περίπτωση, για την κάλυψη μίας ή περισσότερων επικοινωνιακών αναγκών είτε του κοινού γενικώς είτε συγκεκριμένων προσώπων ή ομάδων μεταξύ τους.

14. Τηλεπικοινωνιακή εκμετάλλευση: είναι κάθε εμπορική δραστηριότητα, που έχει ως αντικείμενο την εγκατάσταση, οργάνωση, ανάπτυξη και λειτουργία ενός συστήματος τη­λεπικοινωνιών με σκοπό την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο κοινό.

15. Τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα είναι κάθε δραστη­ριότητα που έχει ως αντικείμενο την προσφορά τηλεπικοι­νωνιακών υπηρεσιών ή τη χρησιμοποίηση εξοπλισμού για τη μετάδοση. ραδιοκυμάτων

16. Άδεια παροχής τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας: είναι η ατομική διοικητική πράξη, δυνάμει της οποίας επιτρέπεται, σε ορισμένη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση να παρέχει, ε­λευθέρως και σε εμπορική βάση, καθορισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς και να αναλαμβάνει κάθε αναγκαία δραστηριότητα για την ίδρυση, ανάπτυξη ή επέκταση, εγκατάσταση και λειτουργία των απαιτούμενων για την εν λόγω παροχή διευκολύνσεων.

17. Δήλωση: είναι η ανακοίνωση στην οποία υποχρεούνται οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις προκειμένου να παράσχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τις οποίες δεν απαιτείται λήψη άδειας.

18.'Εγκριση : είναι η προβλεπόμενη στο άρθρο 16 παρ. 3 του παρόντος νόμου, ατομική διοικητική πράξη, με την οποία επιτρέπεται η χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

19. Παραχώρηση: είναι η προβλεπόμενη στα άρθρο 16 παρ. 5 του παρόντος νόμου σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, η οποία απαιτείται πέραν της άδειας για την άσκηση ορισμένων τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων.

20. Υπηρεσίες φωνητικής τηλεφωνίας: είναι οι υπηρεσίες παροχής, σε εμπορική βάση και για το ευρύ κοινό, της απευθείας μεταδόσεως της φωνής σε πραγματικό χρόνο, μέσω του ή των δημοσίων τηλεπικοινωνιακών δικτύων με δυνατότητα μεταγωγής, οι οποίες καθιστούν δυνατή σε κάθε. χρήστη την χρησιμοποίηση εξοπλισμού συνδεδεμένου με ένα σημείο τερματισμού ενός δικτύου και την επικοινωνία με χρήστη που χρησιμοποιεί εξοπλισμό συνδεδεμένο με ένα άλλο σημείο τερματισμού του δικτύου.

21. Υπηρεσίες Τηλετυπίας (τέλεξ): είναι οι υπηρεσίες παροχής σε εμπορική βάση και για το ευρύ κοινό απευθείας μεταδόσεως τηλετυπικών μηνυμάτων, σύμφωνα με τη σχετική σύσταση του CCITT Διεθνούς Τηλεγραφικής και Τηλεφωνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής) μέσω των δημόσιων δικτύων με δυνατότητα μεταγωγής οι οποίες καθιστούν δυνατή για κάθε εξοπλισμό συνδεδεμένο με ένα σημείο τερματισμού ενός δικτύου την επικοινωνία με χρήστη που χρησιμοποιεί εξοπλισμό συνδεδεμένο με ένα άλλο σημείο τερματισμού του δικτύου.

22. Υπηρεσίες Μεταβίβασης Δεδομένων με μεταγωγή πακέτων και κυκλωμάτων είναι οι υπηρεσίες παροχής σε εμπορική βάση και για το ευρύ κοινό της απευθείας με­ταδόσεως δεδομένων μέσω ενός ή περισσοτέρων δημοσίων τηλεπικοινωνιακών δικτύων με δυνατότητα μεταγωγής οι οποίες καθιστούν δυνατή για κάθε εξοπλισμό συνδεδεμένο με ένα σημείο τερματισμού ενός δικτύου την επικοινωνία με εξοπλισμό συνδεδεμένο με ένα άλλο σημείο τερματικό του δικτύου.

23. Παροχή ανοικτού δικτύου : είναι το σύνολο των προϋποθέσεων που αφορούν την ανοικτή και αποτελεσματική ­πρόσβαση στα δημόσια δίκτυα τηλεπικοινωνιών καθώς και την αποτελεσματική χρήση των εν λόγω δικτύων και υπηρεσιών.

Οι όροι παροχής ανοικτού δικτύου μπορούν να περιλαμβάνουν προϋποθέσεις που αφορούν: α) τα τεχνικά χαρα­κτηριστικά των σημείων διασυνδέσεως, στα οποία συμπεριλαμβάνεται­ ο καθορισμός και η σύνδεση σημείων τερμα­τικού δικτύου, όπου αυτό είναι απαραίτητο, β) τις προϋποθέσεις χρήσεως, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η πρόσβαση σε συχνότητες, όπου αυτό είναι απαραίτητο και γ) τις αρχές τιμολογήσεως.

24. Τεχνικές προδιαγραφές : είναι τα πρότυπα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός προϊόντος, περιλαμβανομένων και των προδιαγραφών ασφαλείας, ποιότητας και των με­θόδων ελέγχου σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. όπως οι έννοιες αυτές ορίζονται στην Οδηγία 86/361/ΕΟΚ της 24ης Ιουλίου 1986 ( ΕΕL 217/21. 5.8.1986) και την οδηγία 91/263/ ΕΟΚ, της 29ης Απριλίου 1991 (ΕΕL 128/32 23.5.1991)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

Πεδίο εφαρμογής του νόμου

Νομικό καθεστώς και αρχές που διέπουν τις τηλεπικοινωνίες

­

Άρθρο 2

Πεδίο εφαρμογής του νόμου

 

1. Ο παρών νόμος εφαρμόζεται, σε όλη την επίγεια και διαστημική τηλεπικοινωνιακή υποδομή, στις υπηρεσίες τηλεπικοινωνίας και στον τερματικό εξοπλισμό, που έχουν εγκατασταθεί, λειτουργούν, παράγονται ή διατίθενται, εντός των ορίων άσκησης της εδαφικής κυριαρχίας του ελληνικού Κράτους.

2. Στον παρόντα νόμο υπάγονται, αδιακρίτως, οι κάθε μορφής και φύσεως δραστηριότητες, που αναπτύσσονται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, είτε αυτές ασκούνται απευθείας από το Κράτος, είτε από φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.­

3. Από τις διατάξεις του παρόντος νόμου εξαιρούνται τα κάθε είδους κρατικά αυτοτελή ραδιοηλεκτρικά δίκτυα τηλεπικοινωνίας, αποκλειστικής χρήσεως είτε των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είτε άλλων δημόσιων υπηρεσιών τα οποία λειτουργούν σε ζώνες ραδιοσυχνοτήτων, που τους έχουν ειδικώς εκχωρηθεί βάσει του ισχύοντος εκάστοτε Εθνικού Σχεδίου Ραδιοσυχνοτήτων.


Εφόσον όμως οι προα­ναφερόμενες εγκαταστάσεις αποτελούν τμήμα του δημόσιου δικτύου μέσω του οποίου παρέχονται η υπηρεσία δημόσιας ανταποκρίσεως του κοινού ή άλλες υπηρεσίες που υπόκεινται στο Διεθνή Κανονισμό Ραδιοεπικοινωνιών, οι εγκαταστάσεις αυτές διέπονται. εκτός αντιθέτου ρυθμίσεως, από τις κανονιστικές ρυθμίσεις των εν λόγω υπηρεσιών.

 

Άρθρο 3

Νομικό καθεστώς τηλεπικοινωνιών

1. Η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα τηλεπικοινωνιών, λόγω του αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα της, τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους κατά τις διατάξεις του παρόντος.

2. Η εκ μέρους δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων ανάπτυξη εμπορικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δηλαδή ή για λογαριασμό των ίδιων ή τρίτων ανάπτυξη, εγκατάσταση, λειτουργία ή εκμετάλλευση κάθε είδους τηλεπικοινωνιακών συστημάτων καθώς και η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς το κοινό περιορίζεται μόνο από τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος νόμου

3.Η κανονιστική αρμοδιότητα της διοικήσεως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών διαχωρίζεται απολύτως από τις δραστηριότητες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και ασκείται πάντοτε μετά από σύμφωνη γνώμη της προβλεπόμενης στο άρθρο 8 του παρόντος νόμου ανεξάρτητης κρατικής αρχής.

4. Με την επιφύλαξη των διατάξεων, που διέπουν, τη διοικητική πράξη της άδειας και τη διοικητική σύμβαση της Συμβάσεως Παραχωρήσεως, όπου αυτή απαιτείται. οι σχέσεις μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων αφ' ενός και του Δημοσίου ή και των χρηστών αφ' ετέρου διέπονται από τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου, εκτός αν άλλως στον παρόντα νόμο ορίζεται.

5. Οι αστικές διαφορές, που αναφύονται κατ' εφαρμογή της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου και οι συναφείς προς αυτές απαιτήσεις, εκδικάζονται, ανεξαρτήτως ποσού, από το μονομελές πρωτοδικείο κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 663 επ. του Κ. Πολ. Δικ. περί εργατικών διαφορών όπως αυτές εκάστοτε ισχύουν.

6. Οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση άμεσης και πλήρους- αποκατάστασης κάθε βλάβης του δικτύου που παρεμποδίζει την παροχή- τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους χρήστες

Καθυστέρηση πέραν των τριών (3) ημερών στην αποκατάσταση βλάβης, πλημμελής αποκατάσταση βλάβης ή αδικαιολόγητη διακοπή τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας προς τους χρήστες, δημιουργεί εις βάρος των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και υπέρ των χρηστών υποχρέωση αποζημιώσεως που υπολογίζεται βάσει του λόγου του μέσου όρου των μηνιαίων λογαριασμών που κατέβαλε ο χρήστης στην τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση κατά το τελευταίο προ της βλάβης ή διακοπής εξάμηνο προς τις ημέρες διακοπής της χρήσεως επιφυλασσομένων των διατάξεων του παρόντος

νόμου περί επιβολής. διοικητικών ποινών εις βάρος της τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως.

7. Η εκ μέρους τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως μονομερής διακοπή της παροχής τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας προς χρήστη, λόγω ληξιπρόθεσμης και απαιτητής οφειλής

του τελευταίου προς την τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση, επιτρέπεται μόνο μετά την πάροδο 30 ημερών από της κοινοποιήσεως προς αυτόν σχετικής έγγραφης ειδοποιήσεως

 

Άρθρο 4

Αρχές που διέπουν τις τηλεπικοινωνίες

 

1. Η ανάπτυξη, εγκατάσταση και εκμετάλλευση τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς το κοινό είναι πρωταρχικής κοινωνικής σημασίας οικονομική δραστηριότητα, η οποία πρέπει να εξυπηρετεί τους εξής σκοπούς:

α) Την προσφορά εντός της ελληνικής επικράτειας των πιο σύγχρονων και υψηλής ποιότητας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία και σε εύλογο κόστος.

β) Την απρόσκοπτη, ορθολογική και ταχεία παροχή προς το κοινό της υπηρεσίας σταθερής τηλεφωνίας και των λοιπών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

2. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, το Κράτος μεριμνά για:

α) Την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία και το συνεχή εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη και ολοκλήρωση της βασικής τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Ελλάδας, καθώς και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και την παροχή νέων υπηρεσιών.

β) Την ορθολογική και μη καταχρηστική χρήση του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων εντός του εκάστοτε ισχύοντος Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων.

γ) Την εφαρμογή των κανόνων της αγοράς και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

δ) Την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών.

3. Οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις υποχρεούνται ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες:

α) Να παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό σύμφωνα με τους όρους της άδειας, που τους έχει χορηγηθεί και μέσα στη γεωγραφική ζώνη που έχει καθορισθεί με την εν λόγω άδεια.

β) Να ικανοποιούν μέσα σε εύλογο χρόνο τις αιτήσεις των χρηστών για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, οι αναγκαίες τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις παροχής της ζητούμενης υπηρεσίας.

γ) Να τηρούν την αρχή της ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης των χρηστών, ανεξάρτητα από το είδος ή το περιεχόμενο της παρεχόμενης υπηρεσίας. .

δ) Να λειτουργούν εντός των πλαισίων και των αρχών προστασίας του ανταγωνισμού.

4. Για τα τιμολόγια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ισχύουν τα κάτωθι :

α) Τα τιμολόγια παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τα τέλη διασυνδέσεως με το δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο θα ανταποκρίνονται στο εύλογο κόστος υπηρεσιών ορθολογικά λειτουργούσας τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως υπό συνθήκες ελευθέρου ανταγωνισμού.

β) Οι αυξήσεις των τιμολογίων των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, εφόσον στον παρόντα νόμο δεν προβλέπεται άλλως, ισχύουν μετά πάροδο δύο (2) μηνών από της εξαγγελίας τούς. Η αναδρομική εφαρμογή αυξήσεων τιμολογίων απαγορεύεται

γ) Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών έχει, μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ. εξαγγελίας και εφαρμογής των νέων τιμολογίων τη δυνατότατη παρεμβάσεως προς προστασία του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 703/ 1977(ΦΕΚ 278 Α') όπως ισχύουν σήμερα .

δ) Οι μεταβολές των τιμολογίων του Ο.Τ.Ε., για την, παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τα τέλη διασυνδέσεως των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων με το δημόσιο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, μέχρις ότου εφαρμοσθούν πλήρως οι αρχές της αγοράς στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και στα δημόσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της Ελλάδας υπόκεινται στην έγκριση της Επιτροπής Τιμών και Εισοδημάτων συμφώνως προς το άρθρο 1 παρ.α του π.δ. 361/1991 (ΦΕΚ 128 Α/20.8 1991) λαμβάνοντας κατά το δυνατόν υπόψη τις αρχές του εδαφίου α της παρούσας παραγράφου.

5. Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις του Κράτους ή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την οικονομική και επιχειρηματική αποδοτικότητα των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων.

6. Προς αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων αναγκών είναι δυνατό να επιβάλλονται μονομερώς από το Κράτος υποχρεώσεις σε τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, μόνο σύμφωνα με τους σχετικούς όρους των χορηγούμενων αδειών και μόνο για όσο διάστημα διαρκεί η έκτακτη ή απρόβλεπτη ανάγκη, υπό την προϋπόθεση καταβολής αντίστοιχης αποζημίωσης.

7. Η ικανοποίηση της ζητήσεως υπηρεσιών ειδικώς στην περίπτωση σταθερής τηλεφωνίας προς αντιμετώπιση υφιστάμενης κοινωνικής ανάγκης δύναται να πραγματοποιείται ανεξάρτητα από τη συνδρομή των όρων της παραγράφου 3 εδ. β' του παρόντος άρθρου. τη δε αντίστοιχη δαπάνη καταβάλλει η πολιτεία στην τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση απολογιστικά.

8. Οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και το προσωπικό τους έχουν έναντι των χρηστών υποχρέωση ουδετερότητας, εχεμύθειας, σεβασμού της ιδιωτικής ζωής τους, τηρήσεως του απορρήτου και διαφυλάξεως της πνευματικής ιδιοκτησίας του περιεχομένου των μεταβιβαζόμενων ή μεταγόμενων μέσω των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων τους μηνυμάτων και δεδομένων:

 

Άρθρο 5

Νομοθετική εξουσιοδότηση

 

Με προεδρικά διατάγματα εκδιδόμενα μετά πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, και των κατά περίπτωση συναρμοδίων .υπουργών μετά γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (Ε.Ε.Τ.), ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου

2 παρ: 3 και του άρθρου 4, προς το σκοπό της καλύτερης αξιοποίησης του ραδιοηλεκτρικού φάσματος και της υλοποίησης των σκοπών του παρόντος νόμου.

 

 

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

Οργάνωση του τομέα τηλεπικοινωνιών

­

Άρθρο 6

Αποστολή του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών

 

Η αποστολή του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών συνίσταται στη δημιουργία ουσιαστικών συνθηκών αναπτύξεως των ελληνικών τηλεπικοινωνιών

σε εθνικό και διεθνές επίπεδο στην εξασφάλιση της παροχής εντός της ελληνικής επικράτειας, υπό συνθήκες ανταγωνισμού, τεχνικώς αξιόπιστων και οικονομικώς προσιτών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς και στην υιοθέτηση και διάδοση νέων τεχνολογιών επικοινωνίας και στην προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών.

 

Άρθρο 7.

Αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών

 

1 Στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών ανήκουν :

α) ο καθορισμός σύμφωνα με τις αρχές και τους ορισμούς του παρόντος νόμου. των σκοπών της εθνικής πολιτικής στον τομέα των τηλεπικοινωνιών λαμβανομένων υπόψη των ελάχιστων βασικών στόχων παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

β) η προώθηση της συμπληρώσεως και του εκσυγχρονισμού της ελληνικής νομοθεσίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών

γ) η συμμετοχή στην εκπροσώπηση ή η εκπροσώπηση της Ελλάδος στους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών,

δ) η κατανομή των ζωνών του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος μεταξύ των διαφόρων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

ε) η εκχώρηση ζωνών ραδιοσυχνοτήτων ή μεμονωμένων ραδιοσυχνοτήτων σε τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και ο προσδιορισμός του αριθμού των αδειών που θα δοθούν εφόσον πρόκειται για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για την άσκηση των οποίων απαιτείται προ της λήψεως αδείας η υπογραφή συμβάσεως παραχωρήσεως μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως

στ) η διαχείριση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και η κατανομή των ζωνών που θα παραχωρούνται για χρήσεις Ενόπλων Δυνάμεων ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών χωρίς προσπέλαση στα δημόσια δίκτυα.

ζ) η υπογραφή από κοινού με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, συμβάσεων παραχωρήσεως μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, όπου αυτά απαιτείται στον παρόντα νόμο.

η) η προώθηση από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία της τυποποιήσεως του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και των τεχνικών προδιαγραφών, .

θ) ο διορισμός των μελών της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών- κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 10 παρ. 2 του παρόντος νόμου,

ι) ή συνδρομή προς την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών κατά την εκπλήρωση της αποστολής της.

2. Αρμοδιότητες του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών προβλεπόμενες στην κείμενη νομοθεσία, εφόσον δεν τροποποιούνται με τον παρόντα νόμο. εξακολουθούν να ισχύουν.

 

Άρθρο 8

1δρυση - Αυτοτέλεια της Ε.Ε.Τ.

 

1. Ιδρύεται ανεξάρτητη κρατική αρχή με την επωνυμία 'Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών' (Ε.Ε.Τ.) και με έδρα την Αθήνα.

2. Η Ε.Ε.Τ. έχει διοικητική αυτοτέλεια, εποπτεύεται δε από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών. Αποκλειστικό περιεχόμενο της εποπτείας αυτής είναι ο κατασταλτικός έλεγχος της νομιμότητας των πράξεων της και η κίνηση της πειθαρχικής δίωξης κατά των μελών της

3. Η Ε.Ε.Τ. προς εκτέλεση της αποστολής της επικυρείται από ιδιαίτερη αυτοτελή Γραμματεία. σύμφωνα με τα οριζόμενα κατωτέρω.

 

Άρθρο 9

Αρμοδιότητες της Ε.Ε.Τ. ­

 

Η Ε.Ε.Τ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:


1. Μέριμνα για την υλοποίηση των σκοπών της εθνικής πολιτικής και την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών ιδία με πράξεις αποφάσεις, συστάσεις, προτάσεις και γνώμες κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. Τηρεί το Εθνικό Μητρώο Καταγραφής Ραδιοσυχνοτήτων. Με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών θα καθορισθούν οι λεπτομέρειες τηρήσεως του Εθνικού Μητρώου Καταγραφής Ραδιοσυχνοτήτων.

3. Εκχωρεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που κατέχουν νομίμως λειτουργούν τα ραδιοηλεκτρικά δίκτυα ή σταθμούς τις αναγκαίες ζώνες ραδιοσυχνοτήτων ή μεμονωμένες ραδιοσυχνότητες, πλην των περιπτώσεων, που προσδιορίζονται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 εδ. ε του παρόντος νόμου.

4. Καταρτίζει. ανάλογα με τις υφιστάμενες εκάστοτε ανάγκες και την εξέλιξη της τεχνολογίας, το Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης και εκχωρεί αριθμούς ή ομάδες αριθμών στους φορείς, που παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.

5. Προκηρύσσει και διεξάγει τους διαγωνισμούς χορηγήσεως των αδειών.

6. Χορηγεί, τροποποιεί, παρατείνει και ανακαλεί τις άδειες.

7. Χορηγεί, τροποποιεί, παρατείνει όπου τούτο επιτρέπε­ται και ανακαλεί τις προσωρινές άδειες.

8. Χορηγεί την κατ άρθρο 16 παρ. 3 του παρόντος νόμου έγκριση.

9. Καταχωρεί σε ειδικό Μητρώο Δηλώσεων, τις Δηλώσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 παρ. 2 του παρόντος νόμου.

10. Καθορίζει τις διαδικασίες εξετάσεως τύπου, δοκιμών και πιστοποιήσεως της ποιότητας κατασκευής και χορηγεί τα πιστοποιητικά εξετάσεως τύπου δοκίμων και τυποποιήσεως του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού.

11. Μεριμνά για την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού και ασκεί όλες τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αρμοδιότητες στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.

12. Ασκεί τις ακόλουθες γνωμοδοτικές και συμβουλευτικές αρμοδιότητες:

α. Διατυπώνει σύμφωνη γνώμη προκειμένου να εκδοθούν κανονιστικές πράξεις της Διοικήσεως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ιδίως προκειμένου να εκδοθούν κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών με τις οποίες καθορίζονται: αα) η έκδοση, τροποποίηση και κατάργηση των εθνικών διοικητικών και τεχνικών κανονισμών, που διέπουν την οργάνωση, λειτουργία, εκμετάλλευση και ανάπτυξη των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και. ιδίως, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και τις διαδικασίες αποδοχής τύπων, δοκιμών-και τυποποιήσεως τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ββ) η έκδοση του κανονισμού ή των κανονισμών χορήγησης κρατικών αδειών και δηλώσεων παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, είτε ατομικά είτε κατά κατηγορίες παρεχόμενων υπηρεσιών, γγ) ο καθορισμός, των διοικητικών διαδικασιών ελέγχου της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων που ασκούν τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες προς την ισχύουσα τεχνική λειτουργική τυποποίηση, δδ) η έκδοση των κωδικών δεοντολογίας για την άσκηση τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων και εε) η έκδοση του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας της και ο καθορισμός των αναγκαίων για την εκτέλεση της αποστολής της διαδικασίας μεταξύ των οποίων και οι διαδικασίες ακροάσεως των ενδιαφερόμενων εκάστοτε μερών.

β. Απευθύνει είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος αρμόδιας ελληνικής αρχής ή αρχής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή τρίτου οδηγίες και συστάσεις και υποβάλλει προς το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών προτάσεις επί θεμάτων εθνικής τηλεπικοινωνιακής πολιτικής και τηλεπικοινωνιακής νομοθεσ1ας.

γ Εξετάζει και αναλύει τις βασικές, τεχνικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους λειτουργίας υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας και εισηγείται προς το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών τη λήψη των κατά περίπτωση ενδεικνυόμενων μέτρων για την απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία και ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών.

δ. Γνωστοποίει προς το κοινό. με τα πλέον πρόσφορα μέσα δημοσιότητας. τις απόψεις της για κάθε ζήτημα. που προάγει το έργο και την αποστολή της, καθώς και την εν γένει ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

13. Ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες ελέγχου:

α. Επιβλέπει την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής

β Ελέγχει την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού

γ Ελέγχει τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστώσει τη συμμόρφωση τους προς την ισχύουσα νομοθεσία και ιδίως προς τις διατάξεις που επιτάσσουν την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων αα) χορηγήσεως της αρχικής, κατά τροποποίηση ή κατόπιν ανανεώσεως, ισχύουσας αδείας ββ) ελέγχου των τεχνικών και λοιπών κανόνων λειτουργίας των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και, ιδίως. των αναφερόμενων στη χρήση των ηλεκτρομαγνητικών συχνοτήτων, στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας στον ανταγωνισμό και στη χωρίς διακρίσεις μεταχείριση τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και χρηστών: στην ορθολογική τιμολόγηση των παρεχομένων υπηρεσιών και, τέλος, στην προστασία των δικαιωμάτων των χρηστών και γγ) ελέγχει τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστώσει τη συμμόρφωσή τους προς τους όρους της άδειας της συμβάσεως παραχωρήσεως, της δηλώσεως ή εγκρίσεως.

δ. Συλλέγει, επεξεργάζεται και αξιολογεί. υπό τον όρο της εχεμύθειας; τις αναγκαίες για την εκπλήρωση της αποστολής της τεχνικές, οικονομικές, εμπορικές, στατιστικές και άλλες συναφείς πληροφορίες και στοιχεία, που αφορούν στη δραστηριότητα των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων. κατόχων ή μη αδειών.

ε. Παραπέμπει στις αρμόδιες διοικητικές ή δικαστικές αρχές. αναλόγως, κάθε υπόθεση, που χρήζει αντίστοιχης περαιτέρω ενέργειας:

14. Η Ε.Ε.Τ. ασκεί διαιτητικές αρμοδιότητες προς επίλυση διαφορών μεταξύ τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων βάσει συνυποσχετικού διαιτησίας επί θεμάτων, που ανάγονται στο πεδίο-εφαρμογής του παρόντος νόμου.

Η Ε.Ε.Τ. προσφέρει τις υπηρεσίες της προς .επίλυση διαφοράς; που ανακύπτει μεταξύ Κράτους και τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, που επικαλούνται ότι κρατικές αρχές εμποδίζουν την άσκηση των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων, βάσει αδείας, συμβάσεως παραχωρήσεως, δηλώσεως ή εγκρίσεως.

15. Κατόπιν καταγγελίας εκ μέρους αρμόδιας αρχής ή τρίτων, είτε αυτεπαγγέλτως, κατά των παραβατών των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας για την άσκηση τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων και για- τη λειτουργία των κανόνων του ανταγωνισμού. καθώς και κατά των παραβατών. των όρων των αδειών ή των όρων των συμβάσεων μεταξύ τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και χρηστών δύναται α) να απευθύνει συστάσεις προκειμένου να παύσουν την παράβαση, β) να υποχρεώσει τους παραβάτες να παύσουν την παράβαση και να παραλείψουν αυτή στο μέλλον γ) να απειλήσει πρόστιμο για την περίπτωση συνεχίσεως ή επαναλήψεως της παραβάσεως, δ) να θεωρήσει ότι το πρόστιμο αυτό κατέπεσε, κάθε φορά που με απόφαση της βεβαιώνεται η συνέχιση ή επανάληψη, ε) να επιβάλλει πρόστιμο στους παραβάτες κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 26 του παρόντος.

Προκειμένου να ασκήσει τις ανωτέρω αρμοδιότητές της προς επιβολή κυρώσεων η Ε.Ε.Τ. και τα στελέχη της Γραμματείας, ενεργούντα κατ'εντολήν του προέδρου της Ε.Ε.Τ., έχουν για τη συλλογή στοιχείων και κατά τη διεξαγωγή ερευνών, τις εξουσίες και τα δικαιώματα, που προβλέπονται στα άρθρα 25 και 26 του ν.703/1977 (ΦΕΚ 278 Α'), όπως τροποποιήθηκε και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις εχεμύθειας του άρθρου 27 του ίδιου νόμου.

Τα ως άνω πρόσωπα έχουν προς διαπίστωση των παραβάσεων του παρόντος νόμου εξουσίες φορολογικού ελεγκτή και δύνανται να ελέγχουν τη πάσας φύσεως βιβλία, στοιχεία και λοιπά έγγραφα των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων, να ενεργούν έρευνες στα γραφεία και λοιπές εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων. να λαμβάνουν ένορκες ή ανωμοτί κατά την κρίση τους κατα­θέσεις με την επιφύλαξη του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Οι σχετικές διατάξεις. απαγορεύσεις, ποινές και κυρώσεις του ν. 703/1977 εφαρμόζονται αναλ6γως, σε περίπτωση αρνήσεως παροχής στοιχείων, παρεμποδίσεως ή δυσχεράνσεως του έργου της Ε.Ε.Τ., επιφυλασσομένης της εφαρμογής των προβλεπόμενων από τον παρόντα νόμο κυρώσεων.

16. Τέλος η Ε.Ε.Τ. αποφασίζει για όλα τα θέματα, που αφορούν στη λειτουργία, διοίκηση και διαχείριση των υποθέσεών της, προσλαμβάνει το προσωπικό της Γραμματείας της και ορίζει τον προïστάμενό της.

 

Άρθρο 10

Συγκρότηση της Ε.Ε.Τ.

 

1. Η Ε.Ε.Τ. συγκροτείται από 5 μέλη, τα οποία διακρίνονται για το ήθος, το επιστημονικό κύρος και την επαγγελματική ικανότητά τους.

2.Τα μέλη της Ε.Ε.Τ., διορίζονται δια προεδρικού διατάγματος, μετά-πρόταση του. Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Πριν από

το διορισμό τους τα μέλη της Ε.Ε.Τ., δύνανται μετά από απόφαση της αρμόδιας διαρκούς Επιτροπής της Βουλής να καλούνται σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής αυτής, εφαρμοζόμενων αναλόγως των διατάξεων του Κανονισμού Εργασιών της βουλής.

3. Η θητεία μελών της Ε.Ε.Τ. είναι πενταετής (5ετής) και μπορεί να αναθεωρηθεί μία μόνο φορά.

4. Η σύνθεση της Ε.Ε.Τ ανανεώνεται διαδοχικώς κατά το 1/5 της ανά έτος.

5. Κατά την αρχική συγκρότηση της Ε.Ε.Τ σε σώμα, διενεργείται κλήρωση μεταξύ όλων των μελών της, προκειμένου να καθορισθεί η σειρά της κατ' εξαίρεση πρόωρης λήξης της. πρώτης θητείας των 4 από αυτά, μετά 1, 2, 3 και 4 έτη, αντιστοίχως. Ο διοριζόμενος στη θέση του κατά την παράγραφο αυτήν αποχωρούντος λόγω πρόωρης λήξεως της θητείας διορίζεται με πλήρη πενταετή (5ετή) θητεία.

6. Σε περίπτωση πρόωρης λήξεως της θητείας οποιουδήποτε μέλους της Ε.Ε.Τ., για οποιονδήποτε. άλλο λόγο, πλην του αμέσως προηγουμένου, στην κενούμενη θέση διορίζεται νέο μέλος για το υπόλοιπο της θητείας του αποχωρήσαντος.

7. Τα μέλη της Ε.Ε.Τ. εκπίπτουν αυτοδικαίως στην περίπτωση που έχει εκδοθεί εις βάρος τους τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για αδίκημα που συνεπάγεται κώλυμα διορισμού ή έκπτωση δημοσίου υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Άρθρο 11.

Κατάσταση μελών Ε.Ε.Τ.

 

1. Τα μέλη της Ε.Ε.Τ. έχουν την ιδιότητα τoυ ανώτατου κρατικού λειτουργού και απολαμβάνουν πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεσμεύονται μόνο από το νόμο και συνείδησή τους, έχουν δε υποχρέωση τηρήσεως των αρχών της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

2. Τα μέλη της Ε.Ε.Τ. είναι κρατικοί λειτουργοί αποκλειστικής απασχ6λησης, η δε ιδιότητά τους αυτή είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση οποιουδήποτε άλλου άμισθου ή έμμισθου δημόσιου λειτουργήματος, περιλαμβανομένης και της ιδιότητας του μέλους του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ή ερευνητικών ιδρυμάτων, ή δημόσιου υπαλλήλου, καθώς και κάθε άλλης ιδιωτικής επαγγελματικής δραστηριότητάς επιχειρηματικής ή μη. Η άσκηση των εν λόγω καθηκόντων ή δραστηριοτήτων αναστέλλεται αυτοδικαίως μέχρι τη λήξη της θητείας του μέλους.

3. Στα μέλη της Ε.Ε.Τ. απαγορεύεται ο άμεσος ή έμμεσος προσπορισμός οποιουδήποτε οφέλους από τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις ή από τρίτους, που επηρεάζονται από τη δραστηριότητα τους. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της θητείας τους τα μέλη της Ε.Ε.Τ., απαγορεύεται να καταστούν εταίροι, μέτοχοι ή να είναι μέλη Δ.Σ., διευθυντές σύμβουλοι. διαχειριστές, τεχνικοί σύμβουλοι ή μελετητές ατομικής η άλλης επιχειρήσεως, η οποία αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

4. Εφόσον τα μέλη της Ε.Ε.Τ. κατέχουν εταιρικά μερίδια ή μετοχές των προαναφερόμενων επιχειρήσεων τις οποίες απέκτησαν είτε προ του διορισμού τους, από οποιαδήποτε αιτία, είτε κατά τη διάρκεια της θητείας τους αλλά μόνο από κληρονομική διαδοχή, υποβάλλουν στην Ε.Ε.Τ. δήλωση, με την οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να απέχουν, κατά τη διάρκεια της θητείας τους, από την ενάσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής και ψήφου στα όργανα διοίκησης, διαχείρισης και ελέγχου των εν λόγω επιχειρήσεων. Η ίδια υποχρέωση βαρύνει και τους τυχόν συζύγους τους.

5. Η αποζημίωση των μελών της Ε.Ε.Τ. ορίζεται ίση προς τα 80% των βασικών αποδοχών του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος του προηγούμενου έτους.

6. Το μέλη της Ε.Ε.Τ. δεν θεμελιώνουν αυτοτελές δικαίωμα συντάξεως αλλά απλώς ο χρόνος της θητείας τους συνυπολογίζεται γα την τελική συνταξιοδότηση τους, εφόσον εξακολουθούν να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές στον προηγούμενο του διορισμού τους στην Ε.Ε.Τ. φορέα.

7. Τα μέλη της Ε.Ε.Τ. υποβάλλουν κατ' έτος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την προβλεπόμενη από το νόμο 1738/1987 (ΦΕΚ 200 Α') δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

8. Τα μέλη της Ε.Ε.Τ. έχουν πειθαρχική ευθύνη σύμφωνα με τον Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα πειθαρχικά αδικήματα των μελών της Ε.Ε.Τ. εκδικάζονται από πενταμελές ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο, συγκροτούμενο από τους προέδρους, του Συμβουλίου της Επικρατείας; του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τμημάτων νομικών επιστημών του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναπληρούμενων νομίμως, υπό την εναλλασσόμενη κατ' έτος προεδρία ενός εκ των δικαστικών μελών του συμβουλίου τούτου. Σε περίπτωση κατά την οποία προεδρεύει του ειδικού πειθαρχικού συμβουλίου δικαστής νεότερος των λοιπών δικαστικών μελών του, ο αρχαιότερος δικαστής αναπληρώνεται από αντιπρόεδρο του οικείου δικαστηρίου.

9. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι αναφερόμενες στα ασυμβίβαστα μελών της Ε.Ε.Τ. εφαρμόζονται αναλόγως και στο κύριο προσωπικό της Γραμματείας της.

 

Άρθρο 12

Λειτουργία της Ε.Ε.Τ.

 

1. Η Ε.Ε.Τ. συγκροτείται σε σώμα εντός 10 ημερών από της δημοσιεύσεως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του προεδρικού διατάγματος διορισμού των μελών της και εκλέγει τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της για θητεία δύο ετών. Χρέη γραμματέως της Ε.Ε.Τ. εκτελεί ο εκάστοτε προϊστάμενος της Γραμματείας της ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

2. Για την εκλογή των προέδρου και αντιπροέδρου της Ε.Ε.Τ. απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των μελών της. Σε περίπτωση μη εκλογής επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία, οπότε, παρισταμένων τουλάχιστον τριών μελών, εκλέγεται το μέλος που έλαβε τουλάχιστο δύο ψήφους.

αν και πάλι δεν επιτευχθεί εκλογή, ο πρόεδρος κα ο αντιπρόεδρος ή και τα δύο διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών εντός 10 ημερών από της τελευταίας ψηφοφορίας. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος είναι ελευθέρως επανεκλέξιμοι στα εν λόγω αξιώματα, μετά δε τη λήξη της θητείας τους αυτής εξακολουθούν να παραμένουν μέλη της Ε.Ε.Τ.

3. Η Ε.Ε.Τ. συνέρχεται στην έδρα της ή, ενδεχομένως, και εκτός αυτής εάν τούτο έχει ορισθεί προηγουμένως, τακτικώς μεν την πρώτη και τρίτη Τετάρτη κάθε μηνός, εκτάκτως δε κάθε φορά που θα κληθεί ειδικώς προς τούτο από τον πρόεδρό της ή το ζητήσουν εγγράφως δύο τουλάχιστο μέλη της, οπότε η έκτακτη σύγκληση είναι υποχρεωτική για τον πρόεδρο.

4. Οι αποφάσεις της Ε.Ε.Τ. λαμβάνονται εφόσον παρίσταται τουλάχιστον τρία μέλη της. Οι αποφάσεις της Ε.Ε.Τ. λαμβάνονται: α) εάν παρίσταται 3 μέλη, μα πλειοψηφία των 2/3 των παρόντων μελών της β) σε κάθε άλλη περίπτωση, εφόσον υπέρ της αποφάσεως ψήφισαν τουλάχιστον τρία μέλη της.

5. Τα μέλη της Ε.Ε.Τ. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους ενεργούν και αποφασίζουν συλλογικώς. Η Ε.Ε.Τ. εκπροσωπείται έναντι τρίτων, δικαστικώς και εξωδίκως από τον πρόεδρό της και όταν, αυτός κωλύεται, από τον αντιπρόεδρο της. Σε περίπτωση κωλύματος και του αντιπροέδρου της Ε.Ε.Τ. ορίζει με απόφασή της το μέλος που, θα την εκπροσωπεί για συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια ή κατηγορία πράξεων ή ενεργειών.

6. Μετά από αδικαιολόγητη απουσία μέλους της Ε.Ε.Τ. επί τρεις συνεχείς τακτικές συνεδριάσεις. είναι δυνατό να συγκληθεί η Ε.Ε.Τ. σε συνεδρίαση κατόπιν αιτήματος δύο εκ των μελών της ή κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου ή του

αντιπροέδρου, εφόσον ο πρόεδρος έχει κώλυμα, και να αποφασίσει με πλειοψηφία τριών ψήφων; την έκπτωση του αδικαιολογήτως απουσιάζοντος μέλους. Με πρόταση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας εκδίδεται προεδρικό διάταγμα περί εκπτώσεως του ως άνω μέλους της Ε.Ε.Τ..

Σε. περίπτωση ματαιώσεως της κατά τα άνω συνεδριάσεως της Ε.Ε.Τ. για οποιονδήποτε λόγο, ιδίως δε λόγω μη επιτεύξεως απαρτίας το θέμα. εκπτώσεως των μελών επαναφέρεται υποχρεωτικώς ως πρώτο θέμα της αμέσως επόμενης τακτικής συνεδριάσεως της Ε.Ε.Τ.. Εάν και. η τελευταία αυτή συνεδρίαση ματαιωθεί ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών πιστοποιεί την αδικαιολόγητη απουσία του μέλους κατά τις ως άνω τρεις τακτικές συνεδριάσεις, εν συνεχεία δε με πρόταση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του Υπουργού Μεταφορών κα Επικοινωνιών εκδίδεται το σχετικό προεδρικό διάταγμα περί εκπτώσεως του ως άνω μέλους της Ε.Ε.Τ..

7. Οι αποφάσεις της Ε.Ε.Τ., ειδικώς αιτιολογημένες, ανακοινώνονται δημοσίως κα καταχωρίζονται σε επίσημο ιδιαίτερο βιβλίο, εκτός εάν αφορά στην εθνική άμυνα και στη δημόσια ασφάλεια της Χώρας. Εμπιστευτικά εμπορικά, τεχνικά ή οικονομικά στοιχεία τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης δεν ανακοινώνονται. Τη τηρούμενα κατά τις συνεδριάσεις πρακτικά. καθώς και οι φάκελοι των υποθέσεων που διεκπεραιώθηκαν από την Ε.Ε.Τ., είναι προσιτά στους άμεσα ενδιαφερομένους υπό τον προηγούμενο περιορισμό.

8. Η Ε.Ε.Τ. υποβάλλει κατ' έτος προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών έκθεση των πεπραγμένων της, η οποία κοινοποιείται στη Βουλή.

9. Η Ε.Ε.Τ., εντός έξι μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, εκδίδει τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας της.

10. Με προεδρικά διατάγματα, εκδιδόμενα μετά πρόταση των Υπουργών Εθνικής 0ικονομίας. Οικονομικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών κα των κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος του προηγούμενου άρθρου και, ειδικά οι αφορώσες στο διορισμό, στις οικονομικές απολαβές και στην ευθύνη των μελών της Ε.Ε.Τ. και του προσωπικού της Γραμματείας.

 

Άρθρο 13

Στελέχωση Γραμματείας Ε.Ε.Τ.

 

1. Η προβλεπόμενη από το άρθρο 8 παρ.3 Γραμματεία της Ε.Ε.Τ. συγκροτείται από τις ακόλουθες υπηρεσιακές ­μονάδες:

α. γραφείο προϊσταμένου

β. γραφείο κανονισμών, ανταγωνισμού και ελέγχου

γ. γραφείο τεχνικών υποθέσεων

δ. γραφείο διοικητικών και οικονομικών υποθέσεων.

2. Για τη στελέχωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (Ε.Ε.Τ.) και της Γραμματείας αυτής συνιστώνται ­εξήντα δύο (62) συνολικά θέσεις, οι οποίες διακρίνονται σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, θέσεις προσωπικού με θητεία και θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Από τις εξήντα δύο (62) αυτές θέσεις οι θέσεις μόνιμου προ­σωπικού ανέρχονται σε σαράντα πέντε (45), οι θέσεις ­προσωπικού με θητεία σε επτά (7) και οι θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε δέκα (10). Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών, ορίζονται τα προσόντα διορισμού κατά κατηγορία και κλάδο, ο τρόπος προσλήψεως και αμοιβής των προσλαμβανομένων, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από τη ρύθμιση της ανωτέρω εξουσιοδοτικής ­διατάξεως εξαιρούνται οι μόνιμοι υπάλληλοι, των οποίων οι αποδοχές καθορίζονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Οι δαπάνες για τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων της Ε.Ε.Τ. καταβάλλονται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδονται από την Ε.Ε.Τ. μέσα σε 10 ημέρες ­από κάθε καταβολή στην οικεία Δ.Ο.Υ.

3. Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του προσωπικού ­της Γραμματείας της Ε.Ε.Τ. πρέπει να είναι αντίστοιχα προς ­το κύριο αντικείμενο της υπηρεσιακής απασχόλησής του.

4. Από τα μέλη του προσωπικού, τα της πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης πρέπει αποδεδειγμένα να ­είναι κάτοχοι οπωσδήποτε της αγγλικής γλώσσας σε άριστο βαθμό, και τα της δευτεροβάθμιας οπωσδήποτε της αγγλικής γλώσσας σε υψηλό βαθμό. ­

5. Το προσωπικό επιλέγεται και προσλαμβάνεται από την Ε.Ε.Τ., κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ν.1943/1991 (ΦΕΚ 50 Α') ή άλλων σχετικών διατάξεων. Ειδικά επιδόματα ή επιδόματα ειδικών καθηκόντων χορηγούνται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

6. Η άνευ διαγωνισμού, με τη διαδικασία επιλογής, πρόσ­ληψη προσωπικού επιτρέπεται, μέχρι ποσοστού 20% των εκάστοτε υφιστάμενων αντίστοιχων οργανικών θέσεων.

7. Κατά την έναρξη λειτουργίας της Ε.Ε.Τ., η κάλυψη ποσοστού μέχρι 20% των υφιστάμενων νομοθετημένων θέσεων μόνιμου προσωπικού, είναι δυνατό να πραγματο­ποιηθεί, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες, δια μετατά­ξεων στελεχών αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προ­σόντων και εμπειρίας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και Ε­μπορίου, Μεταφορών και Επικοινωνιών και του Ο.Τ.Ε..

8. Για το προσωπικό της Γραμματείας της Ε.Ε.Τ. ισχύουν, αναλόγως, τα ίδια υπηρεσιακά κωλύματα, ασυμβίβαστα και υποχρεώσεις, γενικότερα, που ισχύουν και για τα μέλη της.

9. Με προεδρικά διατάγματα, που εκδίδονται κατόπιν προτάσεως των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επι­κοινωνιών, δύνανται να συμπληρώνονται ή να τροποποιού­νται οι διατάξεις του παρόντος όρθρου.

 

Άρθρο 14

Έσοδα Ε.Ε.Τ.

 

1. Η κάλυψη των δαπανών λειτουργίας της Ε.Ε.Τ. προέρ­χεται από την είσπραξη ειδικών υπέρ αυτής εφάπαξ ή περιοδικών ανταποδοτικών τελών.

2. Τα ανωτέρω ανταποδοτικά τέλη επιβάλλονται με απόφαση της Ε.Ε.Τ. σε όλες τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το καθεστώς της ιδιοκτησίας τους.

3. Η επιβολή των ανταποδοτικών τελών δεν επιτρέπεται να οδηγεί στη δημιουργία ανισοτήτων μεταξύ τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων και να φαλκιδεύει τη λειτουργία του ανταγωνισμού. ­

4. Στους κατόχους οριστικής άδειας και στους παρέχοντες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες βάσει του άρθρου 14 παρ. 3, επιβάλλεται περιοδικό ανταποδοτικό τέλος, το οποίο δεν δύναται να είναι ανώτερο ποσοστού 0,5% επί των ακαθάριστων ετησίων εισπράξεών τους.

5. Στους κατόχους προσωρινής άδειας, του ανωτέρω άρθρου 3 παρ.2, επιβάλλεται ειδικό ανταποδοτικό τέλος ύψους τουλάχιστον 10.000 ECU και μέχρι ανώτατου ποσού 200.000 ECU. Στους υπόχρεους δηλώσεως επιβάλλεται ανά πενταετία ειδικό ανταποδοτικό τέλος. Το τέλος αυτά προσ­διορίζεται , σε ποσό που δεν θα υπερβαίνει το ποσό που θα προέκυπτε βάσει του ανώτατου ποσοστού 0,5% επί των ακαθάριστων εισπράξεων των τηλεπικοινωνιακών αυτών επιχειρήσεων για την αντίστοιχη χρονική περίοδο. ­

6. Το ποσοστό και το ύψος των ανωτέρω ανταποδοτικών τελών των παραγράφων 1, 2, 4 και 5 του παρόντος άρθρου και οι αναγκαίες προς το σκοπό αυτόν λεπτομέρειες κα­θορίζονται με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών εισπράττονται στο όνομα και για λογαριασμό της Ε.Ε.Τ. και κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται σε υπο­κατάστημα τραπεζικού ιδρύματος λειτουργούντος στην έδρα της Ε.Ε.Τ.

7. Στην Ε.Ε.Τ. περιέρχεται και αποδίδεται απευθείας ως έσοδο και κάθε άλλο ποσό, το οποίο εισπράττεται από οποιαδήποτε διοικητική ή δικαστική αρχή ή άλλον τρίτο, ως χρηματική ποινή, διοικητικό πρόστιμο ή προϊόν δήμευσης σε σχέση με την άσκηση των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων, που ρυθμίζονται από την παρόντα νόμο.

8. Τέσσερα έτη μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και εφόσον η Ε.Ε.Τ. έχει αποθεματικό, που υπερβαίνει τις δαπάνες της προηγούμενης χρήσεως, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Με­ταφορών και Επικοινωνιών, δύναται να μεταφέρεται το πλεονάζον αποθεματικό στον κρατικό προϋπολογισμό σε ειδικό λογαριασμό για χρηματοδότηση των επικοινωνιών απομακρυσμένων ή άλλων περιοχών ή περιοχών που δεν παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις.

9. Ειδικά για τα οικονομικό έτος ενάρξεως λειτουργίας της Ε.Ε.Τ. προβλέπεται η επιχορήγηση της Ε.Ε.Τ. από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των δαπανών ε­νάρξεως λειτουργίας της ύψους τρακοσίων εκατομμυρίων δραχμών. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί από την Ε.Ε.Τ. στον κρατικό προϋπολογισμό μετά από δύο έτη από την έναρξη λειτουργίας της.

 

Άρθρο 15

Οικονομική διαχείριση Ε.Ε.Τ.

 

1. Η Ε.Ε.Τ. δύναται, κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας, να αναθέτει, σε τρίτους μελέτες, τεχνικές εκτιμήσεις, εκτέλεση έργων, καθώς, και προμήθειες ηλεκτρονικού τεχνικομηχανικού εξοπλισμού (hardware), λογισμικού (software) και λοιπών επιστημονικών οργάνων, κα­θώς και του λοιπού εξοπλισμού, που είναι απαραίτητος για την εκπλήρωση της ειδικής αποστολής της.

2. Ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων και των ετήσιων λογαριασμών και οικονομικών καταστάσεων της Ε.Ε.Τ. γίνεται από ορκωτούς λογιστές. Τα στοιχεία αυτά και οι οικονομικές καταστάσεις δημοσιεύονται σε δύο ημερήσιες εφημερίδες και την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κατά τα ειδικότερα οριζόμενα με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.­

Τα στοιχεία αυτά μαζί με την έκθεσή πεπραγμένων και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους υποβάλλονται στον Πρόεδρο της βουλής. Οι ρυθμίσεις της παρούσας παραγράφου δεν απαλλάσσουν την Ε.Ε.Τ. από τον κατά το Σύνταγμα επιβαλλόμενο καταστατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

3. Με προεδρικά διατάγματα, εκδιδόμενα μετά πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Μεταφο­ρών και Επικοινωνιών και των λοιπών κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργών, δύναται να καθορίζονται ειδικότερα θέματα εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος κεφαλαίου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ­

Άσκηση τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων ­

 

Άρθρο 16

Άδεια - Δήλωση -Έγκριση-Παραχώρηση­

 

Τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις καθώς και οιασδήποτε τρίτος δεν επιτρέπεται να προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες ή να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό για να μεταδώσουν ραδιοκύματα παρά μόνο με τους τρόπους που καθορίζονται σ' αυτό το άρθρο: ­



1. Άδεια. Ουδεμία επιχείρηση τηλεπικοινωνιών δύναται να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προς το κοινό

μέσω τηλεπικοινωνιακού δικτύου το οποίο της ανήκει, πριν λάβει άδεια από την Ε.Ε.Τ..

Κάθε επιχείρηση τηλεπικοινωνιών, η οποία προτίθεται να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό, οι οποίες αφορούν τη σύνδεση συγκεκριμένου σημείου στην Ελλάδα προς ένα σημείο σε ένα άλλο κράτος, λαμβάνει άδεια από την Ε.Ε.Τ. πριν από την έναρξη λειτουργίας ή εμπορικής εκμεταλλεύσεως της τηλεπικοινωνιακής αυτής υπηρεσίας.

2. Δήλωση. Όσοι παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και δεν διαθέτουν δικό τους δίκτυο, μέσα σε προθεσμία του καθορίζεται με απόφαση της Ε.Ε.Τ., υποβάλλουν προς αυτή δήλωση, η οποία περιέχει την περιγραφή των προσφερόμενων υπηρεσιών, τη διεύθυνση της τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως στην Ελλάδα κα κάθε άλλη πληροφορία, η οποία μπορεί να ζητηθεί από την Ε.Ε.Τ..

3. Έγκριση. Πριν από την έναρξη χρήσεως οποιουδήποτε τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού για τη μετάδοση ηλεκτρομαγνητικών ραδιοκυμάτων, κάθε τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση­ εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στην άδεια ή τη σύμβαση παραχωρήσεως, όπου αυτή απαιτείται, κάθε επι­χείρηση εμπορίας, διαθέσεως, εγκαταστάσεως τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κάθε ενδιαφερόμενος, που εγκα­θιστά ανεξάρτητο ή εσωτερικό δίκτυο, οφείλει να προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

Εφόσον η προτεινόμενη συχνότητα δεν προκαλεί απο­δεδειγμένως ανεπιθύμητες παρεμβολές στις χρησιμοποιού­μενες συχνότητες, η ως άνω επιχείρηση ή ενδιαφερόμενος θα λάβει από την Ε.Ε.Τ., έγκριση να εκπέμπει στη συχνότητα αυτή, μετά από σχετική αίτηση για τη χρήση της συγκε­κριμένης συχνότητας. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από μελέτη για τη δυνατότητα χρήσεως της ζητούμενης συ­χνότητας, η οποία θα αποδεικνύει ότι καμία παρεμβολή δεν θα προκύψει για τους υφιστάμενους χρήστες των συχνο­τήτων. Η Ε.Ε.Τ. γνωστοποιεί στην τηλεπικοινωνιακή επι­χείρηση ή τον ενδιαφερόμενο μέσα σε χρονικό διάστημα 60 ημερών από της καταθέσεως της αιτήσεως εγκρίσεως, ενδεχόμενες αντιρρήσεις της όσον αφορά τη χρήση της συχνότητας. Εάν εντός 60 ημερών από την κατάθεση της εγκρίσεως η Ε.Ε.Τ. δεν προβάλλει αντιρρήσεις, η αίτηση θεωρείται ως εγκριθείσα και η συχνότητα καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο Καταγραφής Ραδιοσυχνοτήτων.

Οι αντιρρήσεις της Ε.Ε.Τ. μπορούν να αφορούν τη δυ­νατότητα χρησιμοποιήσεως της προτεινόμενης συχνότητας, το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεπιθύμητων παρεμβολών από τη χρήση της συχνότητας ή την ανάγκη διαφυλάξεως της συχνότητας για λόγους σημαντικών αναγκών της Χώρας: .

4. α) Ατομικοί χρήστες συσκευών η τερματικού εξοπλισμού, που χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες χαμηλής ισχύος, δεν υποχρεούνται σε λήψη άδειας ,εφόσον οι συσκευές αυτές δεν προκαλούν βλαπτικές παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες ή είναι εγκεκριμένου τύπου (homologues).

β) Ομοίως ατομικοί χρήστες συσκευών ή τερματικού ε­ξοπλισμού, που λειτουργούν σε συχνότητες οι οποίες ήδη έχουν εκχωρηθεί σε νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, δεν υποχρεούνται σε λήψη άδειας ή υποβολής δηλώσεως, εφόσον είναι εγκεκριμένου τύπου (homologues).

5. Παραχώρηση. α) Ειδικά για ορισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, πέραν της κατά την παp. 1του παρόντος άρθρου άδειας, απαιτείται και η υπογραφή συμβάσεως παραχωρήσεως μεταξύ αφ' ενός του Κράτους εκπροσωπούμενου υπό τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών και αφ' ετέρου της τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στον παρόντα νόμο διαδικασία.

β) Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τις οποίες απαι­τείται η υπογραφή συμβάσεως παραχωρήσεως είναι οι έξης: αα) υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, με την επιφύλαξη της ειδικότερης ρυθμίσεως για τη χορήγηση δύο αδειών κυψελοειδούς κινητής τηλεφωνίας τεχνολογίας GSΜ, η οποία έχει κινηθεί επί τη βάσει των υπ' αριθμ. 76/4.7.1991 (ΦΕΚ 105 Α'/4.7.1991) και 122/18.9.1991 (ΦΕΚ 140 Α'/25.9.1991) πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου κα ββ) υπηρεσίες δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.

γ)Με προεδρικά διατάγματα εκδιδόμενα μετά πρόταση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Με­ταφορών και Επικοινωνιών, είναι δυνατόν να προστίθενται ή να αφαιρούνται κατηγορίες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τις οποίες απαιτείται πέραν της λήψεως άδειας και η υπογραφή συμβάσεως παραχωρήσεως.

 

Άρθρο 17

Διαδικασία για τη χορήγηση αδείας

 

1. α. Με κοινές υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών, μετά από σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.Τ., καθορίζονται οι προϋποθέσεις χορηγήσεως των κατά το άρθρο 16 αδειών, τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία ενώπιον της Ε.Ε.Τ. και κάθε άλλη λεπτομέρεια, που αφορά το καθεστώς των αδειών, το περιεχόμενο των δηλώσεων κα τη διαδικασία χορηγήσεως των απαιτούμενων εγκρίσεων, σύμφωνα με το άρθρο 16 του παρόντος νόμου.

β. Η Ε.Ε.Τ. με απόφασή της χορηγεί άδεια για συγκεκριμένη τηλεπικοινωνιακή υπηρεσία, μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, συνοδευόμενη από τεχνική και οι­κονομική μελέτη κα μετά από έλεγχο των τεχνικών και

οικονομικών στοιχείων της αιτούσας επιχείρησης.

γ. Σε περίπτωση που οι υποβαλλόμενες αιτήσεις είναι περισσότερες των αδειών που δύνανται να χορηγηθούν, η άδεια (ή άδειες) χορηγούνται με ανοικτό διαγωνισμό, πρό­σκληση ενδιαφέροντος ή και με απειθείας ανάθεση. Η απόφαση για την επιλογή ενός από τους προηγούμενους τρόπους χορηγήσεως της άδειας λαμβάνεται από την Ε.Ε.Τ.

2. Στις κατηγορίες των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τις οποiες, σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ.5 του παρόντος νόμου, πέραν της χορηγήσεως άδειας απατείται και υπογραφή συμβάσεως παραχωρήσεως, η σχετική διαδικασία διεξάγεται από κοινού από το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και την Ε.Ε.Τ κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 24 του παρόντος.

 

Άρθρο 18

Περιεχόμενο άδειας

 

1. Στην άδεια περιλαμβάνονται ιδίως οι κάτωθι όροι :

α) ο τρόπος χρήσεως της ραδιοσυχνότητας ή της ζώνης ­ραδιοσυχνοτήτων που εκχωρούνται,

β) το είδος, τα χαρακτηριστικά και η γεωγραφικά ζώνη καλύψεως της παρεχόμενης τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας,

γ) οι κανόνες και οι προδιαγραφές λειτουργίας του χρησιμοποιούμενου τηλεπικοινωνιακού δικτύου και της παρεχόμενης υπηρεσίας,

δ) οι όροι ποιότητας , διαθεσιμότητας και συνέχειας της παρεχόμενης τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας.­

ε) οι όροι διασυνδέσεως και το ύψος του καταβλητέου τέλους για την προσπέλαση στα δημόσια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα

στ) οι απαιτούμενες εισφορές για την χρήση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων , καθώς και το ύψος συμμετοχής στις δαπάνες διαχειρίσεως και ελέγχου του ραδιοφάσματος.

ζ) οι όροι εμπιστευτικότητας και ουδετερότητας του κα­τόχου της άδειας έναντι των μεταδιδόμενων μηνυμάτων και ή των μεταγόμενων δεδομένων.

η) οι όροί οικονομικής εκμεταλλεύσεως της παρεχόμενης υπηρεσίας και, ιδίως αυτοί που διασφαλίζουν τον ανταγω­νισμό, την εξυπηρέτηση και τη δίκαιη μεταχείριση των χρηστών.

θ) η υποχρέωση του κατόχου της άδειας να μην προβαίνει σε ενέργειες ή τακτικές που είναι αντίθετες με τις διατάξεις περί ανταγωνισμού,

ι) η υποχρέωση του κατόχου της άδειας να παρέχει προς την πολιτεία την αναγκαία συνδρομή του, σύμφωνη με τις αρχές του άρθρου 4 παρ. 6 του παρόντος νόμου, ­

ια) η συμβολή του κατόχου της άδειας στην έρευνα και ανάπτυξη, στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στην εκπαίδευση και στην τυποποίοη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

ιβ) η χρονική διάρκεια ισχύος της άδειας.

 

 

 

 

Άρθρο 19

Προσωρινή άδεια

 

1. Πειραματική ή δοκιμαστική λειτουργiα τηλεπικοινωνιακού συστήματος ή υπηρεσίας είναι δυνατή μόνο μετά την έκδοση προσωρινής άδειας. Η εν λόγω άδεια χορηγείται από την Ε.Ε.Τ. εφάπαξ μόνο, και εντός τριών το αργότερο μηνών από της υποβολής προς αυτήν της σχετικής αιτήσεως, ισχύει δεκαοκτώ (18) κατ' ανώτατο όριο μήνες, απαγορεύεται δε η παράταση ή ανανέωσή της για οποιονδήποτε λόγο, εκτός εάν εκκρεμεί αίτηση του κατόχου της για έκδοση οριστικής άδειας.

2. Εντός της προβλεπόμενης στο επόμενο άρθρο 20 προθεσμίας, η Ε.Ε.Τ. αποφαίνεται οριστικώς επί αιτήσεως

παροχής οριστικής άδειας και, είτε χορηγεί τη ζητηθείσα οριστική άδεια, είτε απορρiπτει την αίτηση με ειδικά αιτιολογημένη απόφασή της.

3. Σε περίπτωση ανακλήσεως άδειας τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως είναι δυνατόν να χορηγηθεί από την Ε.Ε.Τ. κάτ' εξαίρεση προσωρινή άδεια λειτουργίας διάρκειας το πολύ μέχρι 6 μήνες προς κάλυψη των αναγκών των χρηστών ή του κοινωνικού συνόλου.

4. Παράβαση των διατάξεων του παρόντος άρθρου συνεπάγεται τις προβλεπόμενες στο κατωτέρω άρθρο 26 κυρώσεις.

 

Άρθρο 20

Όροι χορηγήσεως οριστικής αδειας ­

1.Η οριστική άδεια, όπου αυτή απαιτείται, χορηγείται εντός δώδεκα το αργότερο μηνών απο την υποβολή της σχετικής αιτήσεως, με απόφαση της Ε.Ε.Τ., κατά τους ειδικότερους ορισμούς του παρόντος νόμου.

2. Η άδειά χορηγείται μόνο σε ανώνυμες εταιρiες, που έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα, οι οποίες και συγκεντρώνουν τις ακόλουθες ελάχιστες τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις:

α) οι μετοχές τους είναι υποχρεωτικά ονομαστικές

β) δεν βρίσκονται σε κατάσταση παύσης πληρωμών ή υπό εκκαθάριση και δεν έχουν προηγουμένως κηρυχθεί σε πτώχευση ούτε έχουν επιβληθεί σε αυτές κυρώσεις για παράβαση των διατάξεων του ανταγωνισμού, αισχροκέρδεια ή άλλες παραβάσεις οικονομικής ή φορολογικής φύσεως.

γ) οι κάτοχοι μετοχών άνω του 34%, τα μέλη των διοικήσεων , οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη τους δεν έχουν καταδικασθεί για τα αναφερόμενα στο αμέσως προηγούμενο εδάφιο β' αδικήματα, καθώς και για τα αδικήματα που αναφέρονται στο άρθρο 22 του π.δ. 611/1977 (ΦΕΚ 198 Α'/15.7.1977).

3. Η άδεια χορηγείται για περίοδο μέχρι είκοσι πέντε (25) το πολύ έτη και είναι ανανεώσιμη.

4. Για την εξασφάλιση της καλής εκτελέσεως των όρων της άδειας είναι δυνατόν να προβλέπεται η υποχρέωση παροχής ανάλογης εγγυοδοσίας από τον κάτοχο της άδειας.

5. α) Η άδεια είναι πάντοτε ειδική και ατομική, απαγορεύεται δε, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Ε.Ε.Τ., οποιαδήποτε μεταβίβασή της ή συνεκμετάλλευση με τρίτους, καθώς και οποιαδήποτε ουσιώδης μεταβολή της συνθέσεως του εται­ρικού κεφαλαίου της τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως, η οποία οδηγεί σε αλλαγή ελέγχου της διοικήσεως της τη­λεπικοινωνιακής επιχειρήσεως.

β) Κάθε μεταβίβαση μετοχών με μία ή περισσότερες πράξεις, ίση ή μεγαλύτερη προς το 5% του εταιρικού κεφαλαίου τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως, που είναι κάτοχος άδειας, ανακοινώνεται στην Ε.Ε.Τ. εντός 30 ημερών από της πραγματοποιήσεώς της.

γ) Σε περίπτωση παραβάσεως των ανωτέρω υποχρεώ­σεων, η Ε Ε.Τ. δύναται κατόπιν ακροάσεως των ενδιαφε­ρομένων να αποφασίσει την ανάκληση της άδειας.

6. Οι ειδικότερα όροι και προδιαγραφές της άδειας καθορίζονται από την Ε.Ε.Τ. και περιλαμβάνονται στην απόφαση με την οποία χορηγείται η άδεια αυτή.

 

Άρθρο 21

Ανανέωση άδειας

 

Εκτός αντίθετης ειδικής διάταξης, κάτοχοι αδειών δύνα­νται να ανανεώνουν τις άδειές τους υπό τον όρο ότι κατά το χρόνο της ανανεώσεως θα συγκεντρώνουν τις προϋ­ποθέσεις χορηγήσεως άδειας.

Κατά την ανανέωση αυτή συνεκτιμάται η πλήρης συμ­μόρφωσή τους στους όρους της άδειας που έληξε. Η ανανέωση πραγματοποιείται με απόφαση της Ε.Ε.Τ., στην οποία καθορίζεται και ο χρόνος διάρκειάς της.

 

Άρθρο 22

Τροποποίηση όρων άδειας

 

1. Τροποποιήση όρων χορηγηθείσας άδειας κατά τη διάρ­κεια της ισχύος της, δύναται να πραγματοποιηθεί προκειμένου να προσαρμοσθεί η άδεια προς τις επιταγές που περιέχονται σε διεθνείς συμβάσεις, δεσμευτικές πράξεις των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και διεθνή πρότυπα. Στην περίπτωση αυτήν η τροποποίηση συντελείται με απόφαση της ΕΕ.Τ. μετά από σχετική αίτηση του κατόχου της άδειας ή μετά από σχετική πρόταση της Ε.Ε.Τ. την οποία αποδέ­χθηκε εγγράφως ο κάτοχος της άδειας. Δεν αποκλείεται η πρόβλεψη μεταβατικών μέτρων για την προσαρμογή της τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως στους νέους όρους της άδειας.­

2. α) Η Ε.Ε.Τ. δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή της, να τροποποιήσει μονομερώς τους όρους της άδειας μόνο σε περίπτωση συνδρομής εξαιρετικών ή απρόβλεπτων γε­γονότων ή συνθηκών, επιφέροντας μόνο τις απολύτως αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων της άδειας προς αντιμετώπιση των γεγονότων ή συνθηκών αυτών.

β) Με την ίδια απόφαση η Ε.Ε.Τ. προσδιορίζει το ποσόν της αποζημιώσεως των κατόχων της άδειας, για τυχόν ζημία τους λόγω της μονομερούς τροποποιήσεως της ά­δειας. Η απόφαση τροποποιήσεως της άδειας δεν εκτελείται

αν προηγουμένως δεν έχει καταβληθεί το προσδιορισθέν ποσό αποζημιώσεως. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να

επιδιώξει και περαιτέρω αποζημίωση ενώπιον των δικαστηρίων. Δεν χωρεί αίτηση αναστολής εκτελέσεως σε περί­πτωση ασκήσεως προσφυγής ή αιτήσεως ακυρώσεως κατά της αποφάσεως της Ε.Ε.Τ. περί μονομερούς τροποποιήσεως της άδειας, αν στον κάτοχο της άδειας, έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη στην προσβαλλόμενη αποφαση της Ε.Ε.Τ. αποζημίωση.

 

Άρθρο 23

Ανάκληση άδειας

 

1. Η άδεια δύναται να ανακληθεί από την Ε.Ε.Τ με ειδικά αιπολογημένη απόφασή της, μετά από ακρόαση των εν­διαφερομένων σε δημόοια συνεδρίασή της στις εξής και μόνο περιπτώσεις:

α) Εάν η τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση καθυστερεί, επί χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τους έξι μήνες, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων ή βεβαιωμένων οφειλών της προς το Δημόσιο ή οποιοδήποτε ν.π.δ.δ. ή οργανισμό, συνδεόμενων αμέσως προς την ασκούμενη από την επιχείρηση αυτή τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα.

β) Εάν η τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως ή τεθεί υπό καθεστώς εκκαθαρίσεως της περιουσίας ή υπό αναγκαστική διαχείριση. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση λύσεως της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησεως.­

γ) Σε περιπτώσεις επανειλημμένων παραβιάσεων της νομοθεσίας περί τηλεπικοινωνιών ή όρων της άδειας. Τέτοιες παραβάσεις συνιστούν ιδiως η μη τήρηση όρων που ανα­φέρονται στην υποχρέωση καλύψεως ορισμένης γεωγραφικής ζώνης, στους όρους ποιότητας και διαθεσιμότητας της τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας, σε παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού, καθώς και σε παραβάσεις των διατάξεων του άρθρου 20 παρ. 5 του παρόντος νόμου. ­

2. Σε περiπτωση συνδρομής των προϋποθέσεων ανακλή­σεως άδειας, που προβλεπονται στο εδ. γ της προηγούμενης παραγράφου, η Ε.Ε.Τ. έχει την υποχρέωση πριν λάβει τη σχετική απόφαση της περί ανακλήσεως να καλέσει εγγράφως τον κάτοχο της άδειας να παύσει την παράβαση, εντός προθεσμίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τουςδύο μήνες. Εφόσον ο κάτοχος της άδειας συμμορφωθεί προς τους όρους της άδειας ή παύσει την παράβαση, η διαδικασία ανακλήσεως της άδειας τερματίζεται.

Εάν κατά την αμέσως ανωτέρω διαδικασία τερματίσθηκε η διαδικασία ανακλήσεως, τούτο δε έχει συμβεί τουλάχιστον τρείς φορές στο πρόσωπο της ίδιας τηλεπικοινωνιακής επιχειρήσεως, η Ε.Ε.Τ. δύναται να ανακαλέσει την άδεια, βάσει της ανωτέρω στην παράγραφο 1 προβλεπόμενης διαδικασίας, για νέες παρόμοιες παραβάσεις, χωρίς την προηγούμενη κλήση προς συμμόρφωση, της επιχειρήσεως αυτής.

3. Η άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κατά αποφάσεως της Ε.Ε.Τ. με την οποία ανακαλείται η άδεια για τους λόγους, που προβλέπονται στην παράγραφο 1 εδ. α΄ και γ' του παρόντος 'αρθρου, αναστέλλει την εκτέλεση της cνακλητικής αποφάσεως έως την έκδοση αποφάσεως επί της αιτήσεως ακυρώσεως.

 

­Άρθρο 24

Παραχώρηση

 

Στις περιπτώσεις, στις οποίες κατ' εξαίρεση, σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του παρόντος νόμου, απαιτείται

πέραν της άδειας και η υπογραφή συμβάσεως παραχωρήσεως, ισχύουν τα ακόλουθα:

1. Περιεχόμενο της συμβάσεως παραχωρήσεως. Η σύμ­βαση παραχωρήσεως περιλαμβάνει τουλάχιστον: α) το α­ντικείμενο της παραχωρήσεως, β) τη διάρκεια της που συμπίπτει με τη διάρκεια της άδειας και γ) τους ειδικότερους όρους και υποχρεώσεις της παραχωρήσεως, ιδίως δε το οικονομικό αντάλλαγμα προς το ελληνικό Δημόσιο και τον τρόπο καταβολής του. Οι όροι της σχετικής άδειας απο­τελούν αυτοδικαίως και όρους της συμβάσεως παραχωρή­σεως. 0 τύπος της συμβάσεως παραχωρήσεως καταρτίζεται από την Ε.Ε.Τ. και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυ­βερνήσεως.

2. Η ανάκληση της άδειας επιφέρει αυτοδικαίως λύση της συμβάσεως παραχωρήσεως. Εάν λυθεί η σύμβαση παραχω­ρήσεως για παράβαση των ειδικότερων όρων και υποχρεώ­σεων της παραχωρήσεως, η Ε.Ε.Τ. υποχρεούται σε άμεση ανάκληση της άδειας.

3. Η διαδικασία στις περιπτώσεις, που πέραν της άδειας απαιτείται και σύμβαση παραχωρήσεως, είναι η ακόλουθη:

α. Οι υποψήφιοι υποβάλλουν δύο αυτοτελείς προσφορές,από τις οποίες η πρώτη (α) περιλαμβάνει τα τεχνικά, οικονομικά και εμπορικά στοιχεία της προτάσεώς τους και η αξιολόγησή της ανήκει στην Ε.Ε.Τ. και η δεύτερη β) περιλαμβάνει την οικονομική προσφορά τους προς το Δη­μόσιο για την ανάληψη της σχετικής τηλεπικοινωνιακής δραστηριότητας κα η αξιολόγησή της ανήκει στους Υπουρ­γούς, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

β. Η Ε.Ε.Τ. μετά από αξιολόγηση της πρώτης (α) από τις προσφορές αυτές: α) αποκλείει όσες προσφορές δεν πληρούν τους όρους, που απαιτούνται για την ανάληψη της σχετικής δραστηριότητας και β) καταρτίζει πίνακα για τις υπόλοιπες προσφορές. Τον ως άνω πίνακα και τους σφραγιισμένους φακέλους, που περιέχουν τις οικονομικές προσφορές­ των υποψηφίων, διαβιβάζει εν συνεχεία στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών.

γ. Οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών κα Επικοινωνιών, με αιτιολογημένη κοινή α­πόφασή τους που λαμβάνετε εν όψει του ως άνω πίνακα­ της Ε.Ε.Τ. και των οικονομικών προσφορών των υποψηφίων καθορίζουν τον υποψήφιο (ή τους υποψήφιους) στους ­οποίους παραχωρείται τελικώς η άσκηση της συγκεκριμένης τηλεπικοινωνιακής δραστηριότητας.

δ. Επακολουθεί η υπογραφή της συμβάσεως παραχωρή­σεως,μεταξύ των ως άνω συναρμοδίων Υπουργών ως νόμιμων εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου και του (ή των) τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων που αναφέρεται στην­ κοινή υπουργική απόφαση της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου. ­

ε. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την εντός ενός μηνός από της υπογραφής της συμβάσεως παραχωρήσεως υπο­χρεωτική έκδοοη από την Ε.Ε.Τ. της οχετικής πράξεως , άδειας υπέρ του παραχωρησιούχου.

Οι όροι της παραχωρήσεως αποτελούν αυτοδικαίως και όρους της άδειας. Ανάκληοη της άδειας, σύμφωνα με ­διατάξεις του άρθρου 23 του παρόντος, συνεπάγεται αυτοδικαίως τη λύση της συμβάσεως παραχωρήσεως.

στ. Η σύμβαση παραχωρήσεως και η άδεια δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ζ. Οι ειδικότερες ρυθμίσεις της διαδικασίας της παρούσας παραγράφου καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

4. Η παραχώρηση δύναται να παραταθεί κατά τη λήξη του χρόνου διάρκειας της εφαρμοζόμενων αναλόγως των


διατάξεων των άρθρων 20 παρ. 3 και 21.

5. Σε περίπτωση τροποποιήσεως των όρων της άδειας για οποιονδήποτε λόγο, οι τροποποιημένοι όροι ισχύουν αυτοδικαίως και ως όροι της συμβάσεως παραχωρήσεως.

6. Το οικονομικό αντάλλαγμα, το oπoio καταβάλλεται στο Δημόσιο από επιχείρηση βάσει συμβάσεως παραχωρήσεως τηλεπικοινωνιακής εκμετάλλευσης, υπόκειται σε απόσβεση που εκπίπτεται από τα ακαθόριστα έσοδα αυτής.

Η διενέργεια της απόσβεσης αυτής είναι προαιρετική και ενεργείται εντός των ετών διάρκειας της σχετικής παραχωρήσεως.

 

ΚΕΦΑΛΛΑΙΟ Ε'

Κυρώσεις

 

Άρθρο 25

Ποινικές κυρώσεις

 

1. Η κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 16 παρο­χή των προβλεπόμενων στον παρόντα νόμο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών απαγορεύεται. Οι παραβάτες τιμωρούνται με χρηματική ποινή από 50.000.000 έως 500.000.000 δραχ­μές. Στην παρούσα διάταξη υπάγονται και όλες οι περι­πτώσεις παράνομης λειτουργίας ραδιοηλεκτρικών συστημάτων μετάδοσης μηνυμάτων και δεδομένων.

2. 'Οποιος με οποιονδήποτε τρόπο παραβαίνει τις υπο­χρεώσεις εχεμύθειας, σεβασμού της ιδιωτικής ζωής,τήρησης του απορρήτου και διαφύλαξης της πνευματικής ιδιοκτησίας του περιεχόμενου των μηνυμάτων και δεδομένων, που μεταβιβάζονται ή μετάγονται μέσω των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, που χρησιμοποιεί ή διαθέτει, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστο δύο ετών και με χρηματική ποινή 5.000.000 έως 20.000.000 δραχμές, εφόσον δεν επιβάλλονται βαρύτερες ποινές από άλλες διατάξεις. Εάν ο παραβάτης της παρούσας διάταξης ανήκει στο προσωπικό τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης, η επιβαλλόμιενη σε αυτόν στερητική της ελευθερίας ποινή είναι, τουλάχιστον τριών (3) ετών και η χρηματική ποινή τουλάχιστο 10.000.000 δραχμές.

3. Οι εγκαταστάσεις και, γενικότερα, ο τεχνικός εξοπλισμός και τα μέσα, που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση των ανωτέρω αξιόποινων πράξεων, κατάσχονται και δημεύονται.

 

Άρθρο 26

Διοικητικές κυρώσεις

 

Σε περίπτωοη παραβάσεως της κείμενης νομοθεσίας ή των όρων της άδειας η Ε.ΕΤ. δύναται να επιβάλλει, με αιτιολογημένη απόφαcή της και κατόπιν ακροάσεως των ενδιαφερομένων οε δημόσια συνεδρίαcή της, πρόστιμο από 1.000.000 έως 50.000.000 δραχμές. ­

Ειδικά, εάν διαπιστωθεί από την, Ε.Ε.Τ. παράβαση. των κανόνων του ανταγωνισμού, η Ε.Ε.Τ. δύναται να επιβάλλει τις προβλεπόμενες ως δυνάμενες να επιβληθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο ν. 703/1977. εκάστοτε διοικητικές ποινές και κυρώσεις.

Η επιβολή διοικητικών ποινών δεν εμποδiζει την εφαρμογή άλλων διοικητικών κυρώσεων, που προβλέπονται στον παρόντα νόμο ή στην ισχύουσα νομοθεσία. ­

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄

Μεταβατικές διατάξεις

 

Άρθρο 27

Κατάργηση αρμοδιοτήrων

 

Αρμοδιότητες στον τομέα των τηλεπικοιvωνιών οι οποίες ανήκαν μέχρι τώρα στον Υπουργό Μεταφορών και Επι­κοινωνιών . Στον Ο.Τ.Ε. Α Ε. ή σε άλλη δημόσια αρχή ή υπηρεσία να ανατίθενται δυνάμει του παρόντος στην Ε.ΕΤ. κατατίθενται μετά πάροδο τριών (3) μηνών από τη θέση σε ισχύου νόμου τούτου, της προθεσμίας αυτής δυνάμενης να παραταθεί με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών για χρονικό διάστημα μέχρι δώδεκα (12) επιπλέον μηνών.

 

Άρθρο 28 ­

Παροχή άδειας στον Ο.Τ.Ε. και άλλες ρυθμίσεις

 

1. Παραχωρηθέν από το Κράτος στον Ο.Τ Ε. με το άρθρο παρ. 1 του ω.δ. 165/1973 (ΦΕΚ 228 Α΄/24.9.1973) προνόμιο παροχής τηλεπυιοινωνιακών υπηρεσιών καταργείται όσον αφορά τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τις οποίες ακολουθείται η διαδικασία, που προβλέπεται στα άρθρα 16 και επόμενα του παρόντος νόμου.

2. Εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ο Ο.Τ Ε. λαμβάνει σύμφωνα με την προβλεπόμενη στα άρθρα 6 επί του παρόντος διαδικασία, αποκλειστική άδεια παροχής υπηρεσιών σταθερής (φωνητικής) τηλεφωνίας.

3. Η εγκατάσταση, εκμετάλλευση και ανάπτυξη του δημόσιου δικτύου τηλεπικοινωνιών ασκείται αποκλείστικά από τον Ο.Τ.Ε. σύμφωνα με τους όρους της οικείας άδειας.

Ο Ο.Τ.Ε. υποχρεούτε, σύμφωνα με τους καθορισμένους βάσει των διατάξεων του παρόντος νόμου και των όρων της εκδοθησόμενης άδειας, να παρέχει προσπέλαση και να εκμισθώνει κυκλώματα του δημόσιου δικτύου τηλεπικοινωνιών, βάσει όρων εκ των προτέρων γνωστών στο κοινό και κατά τρόπο που να εξασφαλίζει διαφάνεια και αντικειμενικότητα, προς τις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που δραστηροποιούνται στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών κατόπιν άδειας ή εφόσον έχουν εκπληρώσει τους λοιπούς όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 16 επί του παρόντος.

Ο Ο.Τ.Ε. σε περίπτωση αδικαιολόγητης αρνήσεως να επιτρέψει την υπό τους ανωτέρω όρους προσπέλαση στο δημόσιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, πέραν των κυρώσεων στις οποίες υπόκειται κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου υποχρεούται στην αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας προς τους ζημιωθέντες από τις ανωτέρω ενέργειες και παραλείψεις του.

4. Με την επιφύλαξη του κατά την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου αποκλειστικού δικαιώματος του Ο.Τ.Ε. τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις είναι δυνατόν να προβαίνουν, σύμφωνα με του όρους της παρεχόμενης σε αυτές άδειας, σε εγκατάσταση και εκμετάλλευση ειδικού δημόσιου δικτύου τηλεπικοινωνιών προς την άσκηση της τηλεπικοινωνιακής υπηρεσίας για την οποία εξεδόθη η σχετική άδεια. Στην περίπτωση αυτήν οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις έχουν την ίδια υποχρέωση παροχής προσπελάσεως και εκμισθώσεως κυκλωμάτων στις τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών, που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα και έχουν λάβει 'η έχουν εκπληρώσει τους όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 16 επι του παρόντος, βάσει όρων εκ των προτέρων γνωστών στο κοινό και κατά τρόπο που να εξασφαλίζει διαφάνεια και αντικειμενικότητα.

 

'Αρθρο 29

Παραχώρηση και άδειες κυψελοειδούς κινητής τηλεφωνίας GSM

 

1. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για σύσταση και οργάνωση των προβλεπόμενων από τις διατάξεις του κε­φαλαίου Β' του παρόντος νόμου υπηρεσιών και οργάνων, η παραχώρηση του δικαιώματος εγκατάστασης οργάνωσης και εκμετάλλευσης δύο αδειών κυψελοειδούς κινητής τη­λεφωνίας GSM γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των ε­πόμενων παραγράφων.

2. Η προβλεπόμενη, από την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 76/4.7.1991 (ΦΕΚ 105 Α΄), όπως τροπο­ποιήθηκε με την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αρ. 122/18.9.1991 (ΦΕΚ 140 Α΄), επιτροπή συντονίζει τις ενέρ­γειες των αρμόδιων υπηρεσιών για την παραχώρηση του δικαιώματος εγκατάστασης, οργάνωσης και εκμετάλλευσης δυο αδειών κυψελοειδούς κινητής τηλεφωνίας GSM απο­κλειστικά σε ιδιωτικούς φορείς, καθορίζει τους όρους των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, με τη βοήθεια τεχνικών και οικονομικών συμβούλων και εισηγείται την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο.

3. Το Υπουργικό Συμβούλιο με πράξη του, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της επιτροπής της προηγούμενης παραγράφου, εγκρίνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών και ορίζει τους οίκους των οποίων η τεχνική προσφορά κρίθηκε επαρκής.

4. Μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών η επιτροπή καθορίζει τους όρους της διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποβολή οικονομικών προσφορών από τους οίκους της προηγούμενης παραγράφου, ανακοινώνει τους όρους των προσφορών αυτών, προβαίνει στη διεξαγωγή του διαγωνισμού και ανα­κοινώνει τα αποτελέσματα του.

5. Η κατακύρωση του διαγωνισμού γίνεται με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εκδίδεται ύστερα από εισήγηση της επιτροπής της παρ. 2 αυτού του άρθρου.

6. Οι συμβάσεις παραχώρησης υπογράφονται μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την έκδοση της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης παραγράφου απο τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Οι συμβάσεις αυτές περιέχουν : (α) το αντικείμενο της παραχώρησης, (β) τη διάρκειά της, που συμπίπτει με τη διάρκεια της άδειας και (γ) τους ειδικότερους όρους και υποχρεώσεις της παραχωρήσεως, το οικονομικό αντάλλαγμα και τον τρόπο καταβολής του.

7. Οι άδειες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας GSM εκδίδονται από τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών και Επικοινωνιών μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης.

8. Οι διατάξεις του άρθρου 93 του ν. 1892/ 1990 (ΦΕΚ 101 Α΄) καταργούνται από τότε που ίσχυσαν. Το Δημόσιο οφείλει να επιστρέψει τα ποσά που κατέβαλε ο Ο.Τ.Ε. στον τεχνικό σύμβουλο, που προσλήφθηκε κατ' εφαρμογή της ΠΥΣ 76/4.7. 1991, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν.δ. 165/1973.

 

Άρθρο 30

Έαρξη ισχύος - Καταργούμενες διατάξεις

 

Κάθε διάταξη αντίθετη προς τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείτα από της δημοσιεύσεως του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν προβλέ­πεται διαφορετική ρύθμιση.

Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

Παραγγέλουμε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως Νόμου του Κράτους.

 

Μύκονος, 31 Ιουλίου 1992

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

 

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΊ

ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΣΩΤ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ ΣΤ. ΜΑΝΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΙΩ. ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑΣ Μ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Ν. ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ

 

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

 

Αθήνα, 31 ιουλίου 1992

Ο ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΙΧ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

NΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΣΕ3321/1995- ΣΕ3322/1995 - ΣΕ1931/1996 - ΣΕ4390/1996